«Η πιο αξιόπιστη επένδυση είναι τα παιδιά μας»!

«Η πιο αξιόπιστη επένδυση είναι τα παιδιά μας»!
Γράφει η διευθύντρια του Παιδικού Πανεπιστημίου Τατιάνα Τσαραμιάδου

Σε εποχές κρίσεις όλοι αναρωτιούνται. Τι να κάνουν, πώς να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, τι φταίει, τι δεν έκαναν σωστά. ΟΙ προσπάθειες συχνά είναι άκαρπες. Τα σχέδια αποτυγχάνουν. Όλα μοιάζουν αδιέξοδο και η απελπισία είναι το βασικό συναίσθημα. Κι εκεί που όλα είναι γκρίζα, ένα παιδικό χαμόγελο αρκεί να μας αλλάξει την διάθεση. Η χαρά στα μάτια του παιδιού μας, είναι αρκετή να μας ωθήσει ξανά στον αγώνα! Η πιο αξιόπιστη επένδυση των γονέων είναι τα παιδιά μας!

Χρηματιστήριο, αγορά ακινήτων, αποταμίευση μετρητών, συγκέντρωση υλικών αγαθών και προϊόντων, όλα μοιάζουν άχρηστα για τα νέα δεδομένα της οικογενειακής καθημερινότητας στην Ελλάδα. Όμως η σωστή εκπαίδευση, η υψηλής ποιότητας αγωγή, η καλή διατροφή, η ευγένεια, το ήθος, η γνώση του πολιτισμού, των δικαιωμάτων των ανθρώπων, οι δεξιότητες, η προστατευμένη κοινωνικοποίηση, είναι η «προίκα» των παιδιών μας και η οικονομική επένδυση που πλέον όλοι μας θα πρέπει να κάνουμε. 
 
Τα τελευταία χρόνια πολλοί γονείς, ζητούν τα πάντα δωρεάν. Θέλουν το κράτος και μόνο αυτό, να προσφέρει εκπαίδευση – αγωγή – πρόνοια στο παιδί τους. Όλοι μοιάζουμε σαν να εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας στο «τσάμπα», το φτηνό, το δωρεάν, την παροχή για ανέργους ή για  χαμηλόμισθους. Η ιστορία όμως μας έχει από τους αρχαίους χρόνους διδάξει, ότι η εκπαίδευση και η αγωγή είναι κυρίως μέλημα του γονιού. Η επιλογή της καλύτερης δυνατής εκπαίδευσης, του άξιου δασκάλου, των δραστηριοτήτων, της διατροφής, της ένδυσης, της ποιότητας ζωής γενικότερα, δεν έχει σχέση μόνο με χρήματα, αλλά πρωτίστως έχει σχέση με την νοοτροπία και τους στόχους επιπέδου κάθε οικογένειας. Για τους λόγους αυτούς, οι επιλογές των γονέων για το παιδί τους έχουν εξαιρετικά σημαντική βαρύτητα για το μέλλον , τόσο του παιδιού, όσο και των γονέων του. Είναι πλέον σημαντικό να αξιολογούμε την ποιότητα , σε κάθε τι που προσφέρουμε στο παιδί μας. Δεν έχει σημασία το ΔΩΡΕΑΝ, σημασία έχει «αυτό που αξίζει».
Ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την λανθασμένη μας νοοτροπία, που καλλιεργήθηκε από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Ας στρέψουμε τους προβολείς μας περισσότερο στην ποιότητα, ας επιλέγουμε λιγότερα αλλά καλύτερα. Ας επενδύσουμε – έστω και τα λίγα χρήματα που έχουμε- στο μέλλον των παιδιών μας, όχι το υλικό αλλά το ουσιαστικό.
Ας το πιστέψουμε ! Η πιο αξιόπιστη επένδυση είναι τα παιδιά μας!