Παιδικός Σταθμός ή φύλαξη στο σπίτι;

Παιδικός Σταθμός ή φύλαξη στο σπίτι;
Τι είναι καλύτερο για το μικρό παιδί;Τι συμφέρει τους γονείς;
Γράφει η διευθύντρια του Παιδικού Πανεπιστημίου ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΣΑΡΑΜΙΑΔΟΥ

Κάθε σχολική χρονιά ένα ξεκίνημα για το παιδί μας! Τα μεγαλύτερα παιδιά που πάνε στο δημοτικό σχολείο και οι γονείς τους γνωρίζουν καλά ότι το σχολείο αρχίζει και είναι προετοιμασμένοι να περάσουν, όσο καλύτερα μπορούν μια ακόμα σχολική χρονιά.
Για τα μικρότερα παιδιά (1 – 5 χρονών) οι γονείς έχουν περισσότερες επιλογές, γι΄αυτό και περισσότερες σκέψεις:
«Παιδικός σταθμός ή φύλαξη στο σπίτι; Η καλή κυρία γειτόνισσα, η γιαγιά; Η οικιακή βοηθός που θα μας κάνει και τις δουλειές του σπιτιού και συμφέρει; ‘Η μήπως καλύτερα παιδικός σταθμός; Αλλά πάλι πού; Θα μου το προσέξουν το παιδί όσο θέλω; Πού είναι καλύτερα από το σπίτι του;»

Είναι συνηθισμένες και φυσιολογικές όλες αυτές οι σκέψεις. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι για το επάγγελμά σας όλο και κάποια εκπαίδευση περάσατε, ενώ για να γίνετε γονιός, όχι μόνο δεν ενημερωθήκατε αλλά κανείς δεν σας προειδοποίησε τι σας περιμένει…..!

Αγαπητοί γονείς,
μητέρα κι εγώ και παιδαγωγός πολλά χρόνια έκανα και άκουσα αυτές τις σκέψεις άπειρες φορές.
Τα μικρά παιδιά , ακόμα και τα δίχρονα έχουν ανάγκες που δεν φαντάζεστε, που δεν γνωρίζετε πώς να τις καλύψετε.
Υπάρχουν γονείς που νομίζουν ότι το ζεστό και ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού θα καλύψει τις ανάγκες για κοινωνικότητα και εξερεύνηση του παιδιού, πιστεύουν ότι η γιαγιά με την μεγάλη της αγάπη θα του μάθει τρόπους ανεξαρτητοποίησης και συμπεριφοράς ή θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να ξοδευτούν χρήματα σε μια τόσο μικρή ηλικία που το παιδί δεν θα κάνει τίποτα στο σχολείο παρά μόνο θα παίζει! Συχνά επιλέγουν την συμπαθή κυρία που δεν μιλάει καλά την μητρική γλώσσα του παιδιού και την θεωρούν σαν την καλύτερη λύση μια και θα κάνει και το σφουγγάρισμα συγχρόνως με την «διαπαιδαγώγηση» του…!
Τα αποτελέσματα από αυτές τις αποφάσεις τα βλέπουν λίγο αργότερα που μας φέρνουν τα παιδιά στο σχολείο -στα 4 ή στα 5 και μας λένε :»θέλουμε μια καλή προετοιμασία για το δημοτικό, θέλουμε να αρχίσει σωστά την ξένη γλώσσα, θέλουμε να ανακαλύψουμε τα ταλέντα του, θέλουμε να δούμε τον ψυχικό του κόσμο, θέλουμε να μάθουμε γιατί είναι τόσο επιθετικό, γιατί δεν μιλάει σωστά» και άλλα ατέλειωτα…..
Ο λόγος που δεν μιλάει σωστά είναι γιατί μεγάλωσε με ανθρώπους που δεν μιλάνε «τέλεια» την μητρική του γλώσσα! Ο λόγος που είναι επιθετικό είναι διότι  μέσα στο σπίτι δεν έχει ενδιαφέροντα, μοιάζει φυλακισμένο! Η οικιακή βοηθός δεν είναι εκπαιδευμένη να αντιδράσει άμεσα και σωστά σε περίπτωση ανάγκης ή ατυχήματος, ούτε γνωρίζει πώς να ενεργεί χωρίς να κακομαθαίνει το παιδί, αλλά και να μην του δημιουργεί ανεπανόρθωτα ψυχικά τραύματα για την ζωή του. Και φυσικά μην περιμένετε να «μοιράσει σωστά τον χρόνο «μεταξύ ξεσκονίσματος και παιδιού! Είναι αδύνατον να τα κάνει και τα δύο καλά.. Η γιαγιά πάλι είναι φυσικό να έχει μειωμένα αντανακλαστικά, να κουράζεται εύκολα και να την ταλαιπωρεί κινητικά το 2χρονο παιδί σας. Θεωρώ ανεκτίμητη την παρουσία και την αγάπη του παππού και της γιαγιάς για τα παιδιά, αλλά αυτή πρέπει να είναι χαρούμενη προσφορά και όχι κουραστική ,αναγκαστική εργασία!

Το παιδί που μεγαλώνει στο σπίτι:

 • Έχει συνήθως περιορισμένο λεξιλόγιο
 • Αν μεγαλώνει με νταντά δεν μιλάει σωστά την γλώσσα του.
 • Έχει την τάση να βαριέται εύκολα και να χαλάει τα παιχνίδια του.
 • Δεν έχει ηρεμία στην συμπεριφορά του και δεν «ακούει» τους ενήλικες.
 • Συχνά, ζώντας σε ενήλικο περιβάλλον, χάνει την παιδικοτητά του και μοιάζει με «μικρομέγαλο» χρησιμοποιώντας λέξεις ή εκφράσεις ή χειρονομίες που δεν ταιριάζουν στην ηλικία του, βρίζει και αποκτά εγωκεντρισμό, διότι έχει γίνει το κέντρο της οικογένειας!

Το παιδί που μεγαλώνει σε ένα αξιόλογο σχολείο προσχολικής αγωγής:

 • Έχει εξελισσόμενο πλούσιο λεξιλόγιο, το καθοδηγούν πώς να βελτιώνεται, του κάνουν ειδικές ασκήσεις για τις δυσκολίες του, έχει οπτική μνήμη των λέξεων που χρησιμοποιεί.
 • Εξασκείται στην συγκέντρωση μέσω παιχνιδιού και χαλάρωσης και βάζει τις βάσεις για την προσοχή στο δημοτικό σχολείο
 • Μαθαίνει να είναι τακτικό, να μην είναι επιθετικό, να επικοινωνεί με πολλούς τρόπους με τα άλλα παιδιά, να εκφράζει τα συναισθήματά του, να κρίνει, να δημιουργεί, να σκέφτεται.
 • Μαθαίνει να αυτοεξυπηρετείται, να μοιράζεται, να αξιολογεί τις δυσκολίες του, να χρησιμοποιεί σε συνδυασμό «χέρια, λόγο και μυαλό»!
 • Μέσα από πλήθος οπτικοακουστικοβιωματικών δραστηριοτήτων ανοίγει τους ορίζοντες της γνώσης του, πλαταίνουν τα ενδιαφέροντά του.
 • Η μουσική, η ζωγραφική, η πηλοτεχνία, η χειροτεχνία, το θέατρο, τα αθλητικά, η πληροφορική, ο χορός, η φυσική, η παγκόσμια ιστορία, τα μαθηματικά ,η γλώσσα είναι μόνο λίγοι από τους τομείς δραστηριοτήτων που θα ασχοληθεί.
 • Έμπειροι παιδαγωγοί θα το προσέξουν ξεχωριστά και ιδιαίτερα, σαν μοναδικό ,ξεχωριστό παιδί που είναι. Θα το φροντίσουν, θα το αγαπούν και θα το ζουν περισσότερες ώρες απ΄οτι το ζουν οι γονείς του ή από όσο ζουν τα δικά τους παιδιά! Οι σχέσεις που αναπτύσσονται είναι μοναδικές!

Φυσικά όλα αυτά θα τα βρείτε στα αξιόλογα σχολεία «κέντρα προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης». Το σχολείο του παιδιού σας θα το επιλέξετε προσεκτικά, αφού ζητήσετε συστάσεις από άλλους γονείς, αφού μάθετε για την ποιότητα υπηρεσιών,το επίπεδο συνεργατών, για το επιστημονικό προσωπικό του(ψυχολόγους, παιδιάτρους, ειδικούς επιστήμονες),αφού σας εμπνεύσει εμπιστοσύνη και ασφάλεια η διεύθυνση του σχολείου. Θα πρέπει να θυμάστε ότι το παιδί σας είναι μικρό και ελάχιστα θα μαθαίνετε καθημερινά για το τι συνέβη στο σχολείο, από εκείνο. Θα πρέπει το σχολείο να διαθέτει τρόπους και μηχανισμούς ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους γονείς.

Αγαπητοί γονείς,
αν η μητέρα εργάζεται και το άτομο που θα ασχοληθεί με το παιδί δεν είναι απολύτως έμπειρο και εκπαιδευμένο, τότε η καλύτερη λύση ,ακόμα και για ένα μικρό παιδί 12 μηνών είναι ένα αξιόλογο σχολείο. Αν πάλι  η μητέρα δεν εργάζεται τότε μπορεί αν θέλει να παραμείνει κοντά στο μικρό της μέχρι τα 2μισύ ή το αργότερο τα 3του χρόνια. Κατόπιν ,που αρχίζουν και εμφανίζονται οι τεράστιες αλλαγές στις ανάγκες και τις δυνατότητές του, πρέπει χωρίς καμιά τύψη να εμπιστευτεί την διαπαιδαγώγηση και την εκπαίδευση του στις έμπειρες διπλωματούχους παιδαγωγούς, σε ένα υπεύθυνο, σοβαρό κέντρο προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Καλή σχολική χρονιά!
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΣΑΡΑΜΙΑΔΟΥ

Emailinfo@paidikopanepistimio.gr
Ξενάγηση στο Παιδικό Πανεπιστήμιο: www.vimeo.com/32754021