ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Εισαγωγή  |   Επικοινωνία       
ΚΑΛΩΣ ΗPΘΑΤΕ
ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ
ΒΙΝΤΕΟ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΓΝΩΜΗ ΓΟΝΕΩΝ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΑΣ
ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΜΑΣ
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

ΑΡΘΡΑ
 
 

Εμείς οι γονείς μεταξύ μας

Γράφει η διευθύντρια του ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Τατιάνα Τσαραμιάδου

Έτσι ξαφνικά! Όταν γεννιέται το πρώτο μας παιδί , γινόμαστε γονείς και ο γάμος μας λέγεται «οικογένεια»! Είναι μια διαδικασία που κανείς μας δεν γνωρίζει από πριν ,που κι αν κάποιος μας «μυήσει» ή μας προετοιμάσει λεκτικά, όταν «το βιώσουμε» δεν θα έχει καμία σχέση!

Είναι συχνά δύσκολη περίοδος, καθώς το ζευγάρι μπαίνει σε μια περίοδο αστάθειας, ανασφάλειας, σε άγνωστα μονοπάτια ,σε πρωτόγνωρες δραστηριότητες , καθώς «κάνουμε χώρο»  για το μωρό μας!

Οι αλλαγές που θα συμβούν ανάμεσά μας, τόσο οι πρακτικές (ώρες ύπνου, ελεύθερος χρόνος) όσο και οι ψυχολογικές θα επηρεάσουν πολύ την σχέση και τον τρόπο που επικοινωνούσαμε έως τώρα. Η παλιά ισορροπία χάνεται και μέχρι να βρεθεί μια νέα ισορροπία θα περάσουμε κάποιες «δύσκολες ώρες»..Σίγουρα το μωράκι τραβάει πάνω του «όλα τα φώτα» και την προσοχή όλων στην ευρύτερη οικογένεια, ενώ παράλληλα η προηγούμενη ερωτική σχέση των συζύγων ανταγωνίζεται την νέα γονεϊκή τους. Μοιάζει σαν ένα τρίγωνο σχέσεων: Μητέρα - πατέρας - παιδί. Και σίγουρα είναι ένα τρίγωνο που κάθε «γωνία» του διεκδικεί την προσοχή και την φροντίδα των άλλων λιγότερο ή περισσότερο με τον δικό του τρόπο.

Πολλές μητέρες στην περίοδο αυτή, προσηλώνονται στο παιδί και παραμελούν τον σύζυγο. Κάποιες μητέρες σταδιακά απομακρύνουν τον πατέρα από τον νέο του ρόλο, διότι υποσυνείδητα διεκδικούν την αποκλειστική σχέση με το παιδί τους.   Έχουμε περιπτώσεις, που η μητέρα επιλέγει να κοιμάται πλέον με το μωρό της, και αυτό συνεχίζεται κατόπιν για χρόνια.. Το ζευγάρι αποξενώνεται και η μητέρα βρίσκει πάντοτε «αληθοφανείς» δικαιολογίες για να μην ακολουθεί τον άντρα της σε εκδηλώσεις , σε εκδρομές, σε δραστηριότητες που πριν έκαναν μαζί. Όλοι ακούμε γύρω μας μητέρες να λένε «πρώτα τα παιδιά μου κι έπειτα όλοι οι άλλοι!» Λάθος! Τα παιδιά θα μεγαλώσουν σύντομα, θα πάρουν τον δικό τους δρόμο, θα ζήσουν με συνομιλήκους τους. Εμείς θα ζήσουμε με τον/την σύζυγό μας και με αυτόν/αυτήν θα πρέπει να είμαστε «κοντά» και «καλά»! Να ποτίζουμε την γλάστρα για να ανθίζει!

Άλλοτε πάλι, ο πατέρας επειδή νοιώθει παραγκωνισμένος ή ανεπαρκής να προσφέρει όσα και η μητέρα ,καταφεύγει σε..τρίτα πρόσωπα ή άλλες δραστηριότητες για να ισορροπήσει τα συναισθήματά του. Υπάρχουν βέβαια μπαμπάδες που αμέσως και αυθόρμητα ή μετά από παρότρυνση της μητέρας, συμμετέχουν ενεργά από την πρώτη στιγμή στην φροντίδα του μωρού και τα καταφέρνουν το ίδιο καλά με την μητέρα! Είναι άνδρες που χαίρονται την συνεισφορά τους στην καθημερινή φροντίδα του παιδιού και απολαμβάνουν την νέα τους σχέση μέσα στην οικογένεια.

Είναι πολύ σημαντικό ,τόσο για την σχέση του ζευγαριού, όσο και για την εξέλιξη του παιδιού, να στηρίξουν συναισθηματικά ο γονείς ,ο ένας τον άλλον. Πρέπει να καταλάβουν ότι αν παραμείνει «ζωντανή» και υγιής η σχέση τους ,τότε θα ισορροπήσει σύντομα η νέα μορφή της οικογένειας τους, θα ξεπεραστεί η κουραστική περίοδος και θα εξομαλυνθούν οι πρακτικές και ψυχολογικές δυσκολίες.

Ο πατέρας θα παίξει κι έναν ακόμη σημαντικό ρόλο: να ενισχύσει συναισθηματικά την μητέρα και να την εμποδίσει να εγκλωβιστεί στην υπερβολική ενασχόληση με το παιδί. Είναι αυτονόητο ότι, για να το πετύχει αυτό ο πατέρας θα πρέπει να κατέχει μια σημαντική θέση στο συναισθηματικό κόσμο της μητέρας και η σχέση τους να είναι αρμονική και καλή και πριν την γέννηση του παιδιού τους. Όταν γεννιέται λοιπόν το πρώτο μας παιδί , ξαφνικά γινόμαστε γονείς και ο γάμος μας λέγεται «οικογένεια»! Όμως ας μην ξεχνάμε σε κάθε ευχάριστη ή δύσκολη στιγμή με το ή τα παιδιά μας ότι, κάπου εκεί βρίσκεται και ο/η σύντροφός μας και το πιο σημαντικό για όλη την οικογένεια είναι, αυτή η σχέση του ζευγαριού να εξακολουθεί να ανθίζει!

Να είστε όλοι καλά!

 
ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Περισσότερα >>